Apa ma itthon van – De a home office nem szabadság

Home office

A 3 éves srácunk szerencsére ennyit lát az egészből. Apa ma itthon van.

Sajnos apa nem a gyerekkel játszik, hiába hív Legozni, hordja sorban a vonatait, és ha teheti, a nyakamba mászik. De apa nem játszani maradt itthon.

Beszéltem olyannal, aki nagyon örült a home office lehetőségének, mert így lesz ideje a kerti munkákra. Finoman próbáltam megosztani vele véleményemet, miszerint ha nem dolgozol, hamarosan neked lesz a legszebb kerted, mert a céged pikk-pakk bedől, utána más dolgod sem lesz… Sajnos sokan így fogják fel, hogy ez valami hirtelen jött szabadság, lehet csinálni a tavaszi munkákat, boltba járni, meg minden olyanra jut idő, amit egyébként hétköznap 5 után és hétvégén kell elrendezni.

Ez nem szabadság!

Nálunk teljesen hétköznapi, elfogadott dolog a távmunka, van olyan kolléga, akivel 1-2 havonta találkozunk, és olyan is van, aki hetente 2 napot tölt csak az irodában. A karácsony körüli ügyeletet így látom el, és amikor beteg a gyerek, és 1-1 napot meg kell oldani, akkor is szoktam élni a lehetőséggel. Persze, nekem ezek a napok zűrösek, mert a mindennapos munkám MELLETT próbálok a gyerekre is figyelni. Az ilyen napokon a gyerek rengeteget nézett meséket, agysorvasztó YouTube-videókat (Baby Shark, megvan?). Mert a munkámat el kell végezni. Most azonban rendkívüli helyzet van, mert az egész cég home office-ba vonult.

Ha te is abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy tudsz otthonról dolgozni, akkor kérlek, tedd. Ne a ház körüli munkákon járjon az eszed, hanem azzal törődj, amit egyébként az irodádban is csinálnál!

Rengeteg cikket találsz, hogyan teheted hatékonyabbá az otthoni munkádat. Olvass utána, én csak 3 tanácsot adok:

Zavaró tényezők kikapcsolása

Ne tereld el a figyelmedet: értem, hogy nálatok 0-24-ben megy a TV, de most inkább kapcsold ki. Sőt, ha teheted, vonulj egy csendes szobába, zárd magadra az ajtót, vagy vegyél fel fejhallgatót, minél kevesebb zavaró körülmény legyen. Pont elég lesz a bepotyogó emailekkel és telefonokkal foglalkoznod.

Munkaidő

A munkaidőt tartsd be: ha pl. 9-17-ig tart a munkaidőd, ebédszünettel, akkor ebben az időben legyél az “irodában”, ne menj boltba, kertészkedni, és ugyanúgy tarts ebédszünetet. Lehetnek, akik számítanak rád, és arra, hogy elérnek az adott időpontban. Egy sürgős feladatot nem tudsz megoldani, ha éppen sorban állsz valahol.

Admisztráció

Adminisztrálj: a folyosói, konyhai csevegések kimaradásával rosszabb lesz a munkatársak közötti információáramlás. Ez egy relatíve szép megfogalmazása annak, hogy egy hónap múlva senki nem fog emlékezni, mit miért csinált úgy akkor. Írj le mindent, jegyzetelj. Ha van CRM-etek, projektkezelőtök, bármi, ahová tudod rögzíteni az infókat, használd! (Én pl. a céges adminisztráláson felül a MicroSoft OneNote-ot használom)

Most lesz alkalmad tökéletesíteni az otthoni munkavégzésed, és öröm az ürömben: kényelmesebb lehet az életed. Az utazással töltött időt mindenképpen megspórolod, nem kell külön kaját hordanod, kényelmesen reggelizhetsz, stb.

Cserébe csináld a dolgod, ne lazázz, a munkaadód nem egy szeretetszolgálat, csak abból tud fizetést adni, amit termelsz.

Hidd el, hatalmas szükség van a munkádra, jobban, mint bármikor!

Post Author: admin